Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

fredag 9 oktober 2015

Bra för norra Öland - bra för hela kommunen!

Och så här  - som här under - stod det i Ölandsbladets nätupplaga i måndags (i papperstidningen dagen efter). 
Man borde kanske passa på att säga att det som är bra för norra Öland och främjar utvecklingen där är bra för hela kommunen och kommunens framtid. 
Och så mycket beröm som man har fått, det är nästan så att man blir lite förlägen.
Men det här med att "brinna"... 
Man brukar säga att en verklig eldsjäl "brinner" för något. Fast nu har det gått något av en inflation i det uttrycket, så jag undviker faktiskt att själv använda mig av det. I varje fall för egen del. Men det är klart att jag på något sätt i intervjusituationen - även om jag uttryckt mig lite annorlunda - har understrukit vikten av det hela ska komma till skott och bli verklighet och inte bara en pappersbunt bland många.
Och nu får det inte bli någon långbänk!
Kommentarer

Sätter norra Öland på kartan
Folket har sagt sitt, nu ska politiken se till att det blir verkstad och vända utvecklingen på norra Öland.– För att vara trovärdiga måste det hända en hel del under den här mandatperioden, säger kommunalrådet Ilko Corkovic (S).
NORRA ÖLAND 

Folket och den tillfälliga beredningen för landsbygdsutveckling på norra Öland har gjort sitt – nu tar kommunstyrelsen och ideella krafter över. ”Stort tack till alla som deltagit, nu ska vi göra vårt bästa för att göra verkstad av detta”, utlovar Ilko Corkovic (S), Per Lublin (ÖP) och Carl Malgerud (M) unisont.
Folket och den tillfälliga beredningen för landsbygdsutveckling på norra Öland har gjort sitt – nu tar kommunstyrelsen och ideella krafter över. ”Stort tack till alla som deltagit, nu ska vi göra vårt bästa för att göra verkstad av detta”, utlovar Ilko Corkovic (S), Per Lublin (ÖP) och Carl Malgerud (M) unisont.                                                                                                                          
FOTO: 
    

FAKTA

 

Åtgärdspaket för norra Öland
Några av punkterna kommunstyrelsen nu har att jobba vidare med:
Pendlarlinje norra Öland – Kalmar
Bredbandsmöjlighet åt alla på norra Öland
Fortsatt VA-utbyggnad
Förmånliga byggklara tomter
Satsning på mark för ridhus
Utveckling av Åkerbobadet
Beredskap med mark för eventuella företagsetableringar
Utreda vilka förvaltningar, delar av förvaltningar, som kan förläggas till norra Öland
Utreda behovet av seniorboenden
I nio månader har medborgare, företagare, delårsboende, elever på Åkerboskolan och politiker jobbat sida vid sida.
Minst 400 personer har varit involverade. Det finns en oerhörd drivkraft däruppe, säger Carl Malgerud (M) när han och Ilko Corkovic (S) samt Per Lublin (ÖP) presenterar slutrapporten över det arbete som gjorts.
Målet med alla nedlagda timmar: att vända utvecklingen på norra Öland där befolkningen halverats under en 60-årsperiod –  från 6 350 invånare 1950 till 3 116 i fjol.
Och det folket främst vill ha är, i topp fyra på listan, fiberutbyggnad, bättre kommunikationer genom fler bussturer, VA-utbyggnad och förbättrad mobiltäckning.
– Det som stuckit ut lite är att förutsättningarna skiljer sig från socken till socken, där till exempel vatten och mobiltäckning varit huvudfråga för många har det varit en icke-fråga för andra, konstaterar kommunalrådet Ilko Corkovic.
Totalt finns 27 att-satser den tillfälliga beredningen nu överlämnar till kommunstyrelsen, i skörden finns bland annat att inleda förhandlingar med KLT om fler bussturer och verka för färjetrafik mellan Öland och Gotland där muddringen av hamnen i Grankullavik nu är klar.
– Jag ska ta kontakt med Pigge Werkelin och Gotlandbåten AB, lovar Ilko Corkovic.
Även andra åtgärder är på gång medan merparten är av mer framtida karaktär och inte alltid helt i kommunens händer.
– Allt händer inte nästa år, men för att vara trovärdiga måste det hända en hel del under den här mandatperioden, säger kommunalrådet och både han och Carl Malgerud rosar Per Lublins insats i arbetet.
– Jag brinner för att detta ska komma till skott, något som det blir verklighet av och inte bara en pappersbunt bland många. Det ska vara verkstad, säger Per Lublin bestämt och det nickas i samförstånd runt bordet.
Mål gällande befolkningssiffran?
– Realistiskt, i ett första skede: att inte tappa mer. I nästa skede att det ska öka, säger kommunalrådet.
Hur har arbetet varit?
– Jätteroligt. För mig som ”ny” har det varit fantastiskt att möta alla dessa människor och det stora intresset – alla vill att det här ska bli bra, svarar Carl Malgerud.                                                
MICHAEL STÅHL

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar