Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

torsdag 29 oktober 2015

Hyschpysch om kommande investeringar

Stort bekymmer med den insyn som webbinspelningarna innebär vid kommunstyrelsens sammanträden - som enligt kommunfullmäktigebeslut sedan ett år tillbaka ska vara öppna - hade tydligen Stig Bertilsson (c) i tisdags, eftersom han då ville "kunna tala fritt" - med vilket han tydligen menar att medborgarna inte har att göra med vad han säger vid dom möten där dom får bekosta hans närvaro.
Stig försökte antyda att han hade något väldigt viktigt att säga, som inte skulle gå att säga om kameran var påslagen. Sålunda fick jag inte sända när nästa års investeringsbudget skulle diskuteras och ni som följde mötet hemifrån via webben i förrgår fick höra vårat tjafs om den saken och finna er i att det dröjde en stund innan direktsändningen kunde komma igång igen efter lunchuppehållet (ty först skulle ju diskussionen om investeringar vara klar innan jag fick slå på kameran). Det blev lite "ta och ge" även om jag egentligen hade rätt.
Och det som Stig efter lunchpausen hade att säga inför lyckta dörrar var något tämligen ointressant som väl inte ens någon vid bordet tog någon notis om eller ens minns idag utom möjligen Stig själv.
Så om nu Stig i sin butterhet inte lyckades få igenom något annat i tisdags så lyckades han i alla fall hindra er insyn i mötet under nästan en halvtimme. För det var ganska mycket diskussion om vad kommunen borde investera i - och inte investera i - under dom närmaste åren. Det är viktiga frågor där ni medborgare borde fått se och höra hur era politiker tänker och resonerar. Tycker i alla fall jag!

2 kommentarer:

  1. Per, du väljer att belysa det på ditt sätt.
    Självklart ska det vara öppet när man diskuterar VAD man ska satsa på men att alla vi andra tycker det är märkligt att gå ut med exakta summor på investeringar som vi ska göra det känns synnerligen korkat eftersom det är sådant vi går ut på anbud med. Då kan vi ju lika gärna i anbuden skriva vad vi har för budget på varje projekt. Tror inte någon känner att det är en bra lösning.

    Ett förslag skulle kunna vara att man på något möte under budgetprocessen diskuterat olika investeringar men utan att diskutera projektsummor.
    //Sofie

    SvaraRadera
  2. Ja så kunde man ju göra, eller snarare tvärtom: dvs att man som ledamot INNAN själva mötet får lite info om vad olika tänkbara investeringar kan kosta och sedan under själva mötet - som då är ÖPPET hela vägen - diskuterar vad som ska prioriteras (utan att behöva prata siffror då). DET ÄR JU TROTS ALLT VAD SOM SKA PRIORITERAS SOM ÄR DET VIKTIGASTE. DÄR MÅSTE MEDBORGARNA FÅ TA DEL AV DEBATTEN!

    Det som hände i tisdags var faktiskt under all kritik.

    Sen tycker jag nog att kommunsekreteraren (som ändå alltid är på plats) bör sköta inspelningarna och svara för webb-sändningen med lämplig utrustning i kommunal regi istället för att detta ska skötas av en enskild ledamot. Hoppas att du håller med, Sofie!

    SvaraRadera