Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

lördag 7 augusti 2010

Märkligt agerande av kommunalt avlönad "centrumutvecklare"


Har tidigare skrivit om kalmariten Peter Adolfsson här i bloggen, den 13 februari i ett inlägg under rubriken I huvudet på en ”centrumutvecklare” och den 22 juni under rubriken Om att gå över ån efter tårtor. Det är bara att backa bandet och titta!

Jag har väl undrat över vad Peter Adolfsson egentligen har sysslat med och det med rätta! Staden har väl inte utvecklats så nämnvärt sedan han började lulla runt här, delvis avlönad av Borgholms kommuns skattebetalare. Att han inte gillat mina synpunkter på bloggen är uppenbart.

Nu har han kanske velat ge igen genom att räcka Lisbeth Lennartsson en hjälpande hand att slippa ifrån ett svidande nederlag i Gärdslösa nitton dagar före valet.

Dit har nämligen Lisbeth (såsom regerande kommunalråd), Asta Ivarsson (som högsta ansvarig för äldreomsorgen) och Christina Ateva (som högsta ansvarig för skolan) utmanats av oppositionen, d v s Ölandspartiet, att debattera kommunens framtidsfrågor. Dom har redan i juni antagit utmaningen sedan dom själva fått välja datum, vilket blev onsdagen den 1 september. Dom visste att vårt lag bestod av Bodil Rosengren, Stefan Olof Lundgren och undertecknad. Vi blev också överens om att debatten skulle hållas inför publik den kvällen i IOGT-lokalen i Gärdslösa. Vi hade då redan bokat lokalen så att allt skulle fungera.

När vi sedan också fick eminente Göran O T Dahlberg att förklara sig villig att ställa upp som moderator för debatten, då började väl Lisbeth inse att det var allvar, och att här vankades det nederlag inför publik för henne, Asta och Christina Ateva. Enbart Bodil och Stefan tror jag hade kunnat sopa golvet med dom alla tre! Dom tre centerpolitikerna hade kanske hoppats på att vi som utmanare skulle ha misslyckats med att få tag på en moderator som var godtagbar, och då hade dom ju kunnat få en bra förevändning för att backa ur utan att verka fega.

Det blev nu lite knepigt för dom tre ledande centerpartisterna som antagligen bittert ångrade att dom så enkelt hade antagit utmaningen från oss tre i juni. Lisbeth försökte börja slira med att det var ovanligt med sådana debatter och att det måste diskuteras på ett möte med hela centergruppen. Men detta kunde leda till frågor: Är inte Lisbeth kvinna för sin egen hatt? Ska inte dom tyngst ansvariga politikerna i den centerstyrda kommunen kunna ta ansvar för sin politik gentemot den utmanande oppositionen inför ett val? Så enkelt kunde det alltså inte gå att komma undan, och det insåg snart Lisbeth.

Goda råd var dyra för vårt kommunalråd, och här kom Peter Adolfsson till hjälp. Genom att i ”Framtid Borgholms” (d v s Peter Adolfssons egen) regi bjuda in till en debatt mellan företrädare för samtliga partier i Borgholm just den 1 september var det kanske en tanke att ge Lisbeth ett alibi för att slippa komma till Gärdslösa den kvällen.

Peter Adolfsson kollade för säkerhet endast med några få partier om de hade möjlighet att vara med den kvällen, och naturligtvis kontaktade han inte Ölandspartiet.

När han av den tillfrågade moderatorn Bengt Grafström blev påmind om vår debatt i Gärdslösa den tilltänkta kvällen, låtsades han som om att han inte kände till den och att han skulle kolla upp. Det gjorde han naturligtvis inte utan återkom bara helt fräckt till Bengt och sa ” - Vi kör!”

Och så skickade han hastigt och lustigt ut inbjudan till samtliga åtta partier som är företrädda i Borgholms kommunfullmäktige.

Att jag omedelbart samma dag protesterade och bad honom ändra datum med anledning av "krocken" med den sedan länge spikade debatten i Gärdslösa tog han ingen som helst hänsyn till utan kom först med löjliga undanflykter - som inte höll - och övergick sedan till att helt fräckt antyda att hans egen agenda var det viktigaste i sammanhanget för val av lämpligt datum för debatten. Jag har sparat vår meningslösa mejlväxling, så den som vill ta del för att skapa sig en egen uppfattning kan höra av sig med ett mejl på min privata e-postadress per.lublin@gmail.com, så skickar jag över.

Peter Adolfsson har inte förstått att han i sin delvis kommunalavlönade tjänst har en skyldighet att uppträda politiskt neutralt i förhållande till dom olika politiska partierna i kommunen. Han måste behandla alla partier lika. Lika väl som han måste bjuda in alla partier när han bjuder in till debatt, så måste han tillfråga alla partier om lämpligheten av ett visst datum, han kan inte bara fråga vissa.

Om Peter Adolfsson tror att det här agerandet gynnar hans sak och är till gagn för ”Framtid Borgholm”, så tror han fullkomligt fel. Har ”Framtid Borgholm” så mycket pengar att dom kan lägga tio tusen kronor – för det är ungefär vad moderator och lokalhyra på Strand kostar - för att hjälpa Lisbeth Lennartsson ur ett politiskt dilemma, så har ”Framtid Borgholm” en för stor budget att hålla sig med.

Nu vill ju inte Peter Adolfsson erkänna att det förhåller sig på det sättet som vem som helst anar sig till att det gör. Han skulle aldrig erkänna att han blivit ombedd av Lisbeth Lennartsson, lika litet som att hon skulle erkänna att hon bett Peter Adolfsson om hjälp.

Om vi välvilligt skulle leka med tanken att det skulle vara en ren slump att ”Framtid Borgholm” inbjudit partierna till Strand hotell just till den 1 september, så kan man ändå fråga sig om skattemedel ska användas till lobbyverksamhet. Att ordna ett möte inför valet dit man inbjuder politiker för att få dem att komma om löften om stöd för den verksamhet som man håller på med utgör naturligtvis en form av lobbyism, d v s påtryckningar.

Och pengar som kommer från Borgholms kommun ska naturligtvis inte användas för påtryckningar mot beslutsfattarna i Borgholms kommun.

Så hur Peter Adolfsson än vänder sig så har han rumpan bar!

1 kommentar:

  1. Jag ber så mycket om ursäkt. Det förekom ett fel i inlägget. Peter Adolfsson är inte kalmarit, han är NYBROIT, d v s han kommer från Nybro från början. Men han bor i Kalmar.

    I övrigt tror jag nog att jag har träffat ganska rätt i inlägget.

    Men Peter Adolfsson är således ingen äkta kalmarit, jag ber än en gång så mycket om ursäkt för att ett fel hade råkat komma med.

    SvaraRadera