Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

söndag 1 augusti 2010

Om Rällaskogen och en kapsejsad ark


Både Rällabor och andra hade sökt sig till tipspromenaden i Rällaskogen igår trots konkurrens av många andra aktiviteter i Borgholmstrakten runt om på Öland. Dock var jag den ende kommunfullmäktigeledamoten som hörsammat inbjudan, vilket kan kännas lite märkligt.

Rällaskogens Vänner hade - istället för dom mystiskt försvunna skyltarna - satt upp nya skyltar vid dom olika områdena. Skyltarna visade på ett tydligt sätt direkt på plats hur stora exploateringsytorna skulle bli i Rällaskogen om det nu utställda planförslaget skulle bli verklighet. På båda sidor längs den nu så fridfulla vägen genom skogen ner mot Kalmarsund - där tystnaden faktiskt är så påtaglig att den nästan hörs - skulle det i såfall istället för skog bli stora ytor med golfbyar och annan fritidsbebyggelse. Det inser man när man är där på plats.

Jag förstår att det kan ha varit en svår frestelse för Ekerum - som ligger bakom exploateringsplanerna - att stjäla och förstöra informationsskyltarna som Rällaskogens Vänner har satt upp. Det ligger nog inte i Ekerums intresse att folk ska förstå vidden av den planerade exploateringen inne i skogen.

Rällaborna förstår, men kommunens politiker i allmänhet har nog inte insett vidden av exploateringen. Det räcker inte med att titta på kartor, man måste faktiskt också gå där utmed skogsvägen för att riktigt fatta.

Det var därför synd att politikerna lyste med sin frånvaro igår, när det annars bjudits ett ypperligt tillfälle att få en rättvisande bild av hur ingreppen i Rällaskogen skulle komma att te sig ut om politikerna skulle godkänna den föreslagna fördjupade översiktsplanen.

Tipspromenaden slutade nere vid Kalmarsund, vid Arken som Rällaskogens Vänner har byggt nu under sommaren. Sorgligt nog hade veckans oväder med höga vågor över stranden brutit ner arkens babordsida, så den nyss så ståtliga farkosten av stenar såg nu mera ut som ett strandat vrak. Syndafloden är passerad men Rällaskogen står kvar. Kanske får det inträffade ses som en fingervisning att det finns all anledning för Rällaskogens Vänner att bli kvar och kämpa vidare, ty det går nog inte att som Noak ge sig av med en ark!

I höstens val kommer Rällaborna nog också att tala om vad dom tycker, har jag förstått. Och därmed kan dom slå ett ordentligt slag för sin skog!

2 kommentarer:

  1. Hur fan kan du stödja Glanes önskan att bli ensamma på landborgen i Rällaskogen? Nu är du väl ute och cyklar riktigt ordentligt.

    SvaraRadera
  2. Jag stödjer ortsbefolningens mycket tydliga önskemål ifråga om Rällaskogen. Det är det som är det viktiga! Att folkvilja ska styra, det är det som är demokrati!

    SvaraRadera