Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

lördag 28 augusti 2010

Almarna i Kungsgårdsbacken


Den här morgonen finns också ett trist besked att läsa i Ölandsbladet. Nämligen att den cirka 150-åriga allén i Kungsgårdsbacken ska avverkas.

Det var Vägverket som förra sommaren ansökte hos länsstyrelsen i Kalmar om att
få ta ner merparten av almarna och askarna som idag kantar södra infarten till Borgholm. Och nu - fast det numera heter Trafikverket - har fått länsstyrelsens tillstånd.

Några grenar hade blåst ner vid något tillfälle och det var väl besvärligt att plocka undan. Ännu besvärligare tyckte väl Vägverket det var att med jämna mellanrum ha träden under uppsikt och ta bort eventuella torra grenar. Då var det väl enklare att låta avverka merparten av träden.

Att dom överhuvudtaget ansökte hos länsstyrelsen om tillstånd beror på att alléer ä
r skyddsklassade och inte utan vidare får sågas ner.

Kommunen hade naturligtvis kunnat hindra trädmassakern genom att lägga in sitt v
eto, och kommunfullmäktige - som ska vara kommunens beslutande församling - borde ha tillfrågats. Men i vår toppstyrda kommun räcker det tydligen med att länsstyrelsen tillfrågar den lilla hoppetossan, och hon hade inte förstånd att säga ett bestämt nej!

Det har påståtts från Vägverkets sida, att träden skulle vara i uruselt skick och utgöra en livsfara för trafikanter, vilket inte stämmer.

Under denna sommars båda stormoväder som dragit fram över Öland föll träd lite varstans över vägarna i vår kommun, men träden i Kungsgårdsbacken stod pall!

Detta om något visar att Vägverkets beskrivning av trädens kondition inte stämmer. Och det är ju inte så konstigt eftersom det bara gjorts en ytlig undersökning med "stickprov" (som ju kan bli alldeles missvisande).

Kanhända att vissa grenar då och då kan behöva gallras bort av säkerhetsskäl och möjligen också något enstaka träd, men att ta bort hela tjugofyra träd, som det nu handlar om, är inte försvarbart. Visserligen måste trafikverket ersätta de nedtagna träden med nya, men det blir ju bara små spetor som kommer att ta lång tid att växa upp till en riktig allé. Det tar många generationer att få fram en pampig allé.

Det är få städer som har en så vacker infart som Kungsgårdsallén. Den ska vi vara rädda om. Länsstyrelsens beslut går att överklaga av kommunen och berörda medborgare. Kommunen själv har väl försuttit sin chans, som vanligt. Dags för trädkramare?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar