Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

fredag 27 augusti 2010

Matlandet Sverige eller Matlandet Öland, nu gäller det att kunna sätta Öland på kartan!


Tidigare under sommaren presenterade Sveriges jordbruksminister Eskil Erlandsson den stora satsningen att marknadsföra Sverige ute i Europa som Matlandet Sverige och i onsdags var det dags för det första Matlandet-konferensen. Som framgått av tidningarna denna vecka hölls den på Öland, närmare bestämt på Hotell Skansen i Färjestaden.

En tanke var väl annars att den skulle äga rum i samband med Ölands Skördefest om en månad, men Eskil ville väl ta det säkra före det osäkra och passa på medan han fortfarande är jordbruksminister och man kan ju inte veta hur det ser ut med den saken efter den 19 september. En lyckad ”matlandskonferens” kan ju också ha ett visst PR-värde i valrörelsen.

Själv hade jag tillfälle att under konferensen delta i ett grupparbete kring Den offentliga maten, d v s maten som tillhandahålles i våra skolor och förskolor, äldreboenden, sjukhus och andra institutioner eller som mat som kommuner sänder hem till pensionärer eller tillreder åt dem hemma. Naturligtvis blev det mycket pratat om innehåll och kvalitet. Det visade sig bland deltagarna - som var en salig blandning av statliga experter, producenter, landshövdingar (bara en), representanter för olika föreningar och politiker - så rådde stor förvirring om gällande upphandlingsregler och hur dom ska tolkas. Ändå lyckades jag snappa upp en del ”matnyttigt” som kan komma vår kommun till godo. Använder man kunskapen på rätt sätt, så går det att kringgå upphandlingsreglerna för att lättare kunna göra lokala inköp. Synd kanske att ingen från Borgholm Energi var där och tog till sig av informationen.

Matlandet Sverige, ja. Hade det inte varit idé att försöka komma före med Matlandet Öland? Men då måste ölandskommunerna gå i täten och göra lokala upphandlingar av livsmedel med öländsk kvalitet istället för att ta den stora merparten av maten från grossister på fastlandet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar