Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

fredag 27 augusti 2010

Frågestund i djurparken blev "Goddag yxskaft"


Vid gratisbesöket i lördags på Ölands Djurpark var det snarast pinsamt att höra kommunalrådet Lisbeth Len
nartsson när hon skulle svara på frågor. När jag ställde en fråga om hur det komma sig att Borgholms kommun blivit så dyr med maten för våra äldre, så bemöttes jag med en beskyllning om att samma morgon inte skulle ha släppt fram madam Lennartsson med väninna vid ett övergångställe i Borgholm, vilket dels inte var sant (eftersom både Lisbeth och väninnan befann sig minst 5 meter från övergångsstället när jag passerade förbi), och dels inte hade det minsta med priset på äldrematen att göra!

Är det på det viset man ska besvara oss pensionärers frågor om man är kommunalråd? Jag bara undrar.

En annan pensionär undrade vilket parti man ska rösta på om man vill bevara Rällaskogen. Han fick inget riktigt svar av Lisbeth. Det kunde annars jag kunnat svara på.

Sedan var det någon som frågade om papperskorgar i Borgholm, något som Lisbeth borde kunna svara på, men jag vet inte om frågeställaren blev nöjd med svaret. Lisbeth har nämligen en förmåga att välla ur sig en massa ord så att det kan låta fint utan att någon egentligen förstår vad hon har sagt, och det kanske är det som är meningen.

Samma blev det med en fråga om markförhållanden mellan Löttorp och väg 136.

När det blev min tur igen gjorde jag en jämförelse mellan Gudrun Schyman som eldat upp 100.000 kronor och politikerna i Ölands kommunalförbunds styrelse, som med ett penndrag (Lisbeths) eldade upp 2,7 miljoner kronor, vilket faktiskt blir följden av kommunalförbundet (d v s de båda ölandskommunerna) behöll sitt borgensansvar för ÖTAB:s krediter när man sålde ÖTAB för en krona och att ÖTAB nu snart kommer att gå i konkurs.

Jag bad Lisbeth om en förklaring, varvid hon helt fräckt skyllde på dem som hade köpt ÖTAB, vilka hon påstod skulle ha "lovat" att ta över borgensansvaret men inte stått för sina ord. Isåfall borde det väl ha stått i något papper, och jag har svårt att förstå varför köparna nu skulle vilja kasta 2,7 miljoner i elden.

Pinsamt att Lisbeth Lennartsson inte kunde erkänna att ansvaret för rådande läge beträffande borgen för ÖTAB:s lån faktiskt är hennes eget. Det var hon som höll i pennan. Hon var med och godkände dom skriftliga avtal som fanns och jag har fått för mig att hon dessutom varit pådrivande för avtalen.

Istället började Lisbeth nu åter orda om det där övergångsstället, som hon faktiskt inte stått vid, och det lät nästan som om hon hade blivit överkörd. Detta stod hon nu för andra gången och vräkte ur sig i högtalare från scenen.

Ursäkta att jag då blev något irriterad och grep mikrofonen och förklarade att jag inte kunde uppfatta att hon var på väg över gatan och bad henne att hålla sig till ämnet! Då sade hon inget alls.

Lisbeth kan vara helt lugn, står hon vid ett övergångsställe och ser ut att vilja gå över gatan och jag kommer körande med bil, så kommer jag att stanna och släppa fram henne.

Men jag kommer inte att släppa fram henne som kommunalråd den dag efter valet som det nya kommunfullmäktige ska välja kommunalråd för nästa period. Som kommunalråd behövs en stabil människa med sunt förnuft som kan ta ansvar för sina göranden och låtanden på kommunens/kommunernas vägnar och som inte kör över medborgarna i olika delar av vår kommun!

Med på plats bland åhörarna vid scenen i djurparken fanns den sedan länge pensionerade djurparksägaren Boris Bravin, som jag fick en pratstund med efteråt. Det är alltid är trevligt och enkelt att prata med Boris. Han skojade och sa att han hade plankat in och tyckte nog som jag att det var meningslöst att bjuda in kommunalråd till Pensionärernas dag. Särskilt när det är valår.

Boris berättade att på den tiden som han bestämde så var det förbjudet att tala politik från scen på Ölands Djurpark.

Han hade vid ett tillfälle inför en invigning av något slag framhållit för dåvarande kommunalrådet i Mörbylånga Hardy Pettersson (c) att "ett ord politik så bryter jag strömmen och sen kastar jag ut dig med huvudet först"! När Hardy sedan kom upp på scenen, sa han lite försynt:

- Jag har blivit förbjuden att prata politik här, men ni vet vilket parti jag tillhör.

Sen övergick Hardy hastigt till att tala om något annat.

Kanske något för djurparkens nuvarande ägare Barbro Hägg att tänka på till nästa gång det blir Pensionärernas dag.

2 kommentarer:

  1. Heja Lubbe!!! kör över den där lisbeth nästa gång om hon ska vara så tjurig. :D

    SvaraRadera
  2. Det är inte så att Lisbeth var tjurig. Att komma med skamgrepp ingår i hennes debatt-teknik och är ett sätt att föra bort uppmärksamheten från det som frågan gäller. Visst är det fräckt att komma med sådana beskyllningar, men hon kanske har gått någon kurs i ful debatt-teknik. Det finns säkert kurser för allt.

    Sen tycker jag faktiskt att din kommentar är bra fånig. Att bara komma på tanken att köra över en annan människa är utanför min begreppsvärld. Hittills har jag inte behövt censurera en enda kommentar men den här var ett gränsfall, som jag lät passera för att jag ogillar censur.

    Politik ska föras med sakliga argument, den uppmaningen kan jag rikta både till dig och Lisbeth Lennartsson!

    SvaraRadera