Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

lördag 28 augusti 2010

Demensdrabbade behöver extra god kommunal omsorg


I går och med fortsättning idag är det den årliga Klockargårdskonferensen på Strand Hotell, den som handlar om de demenssjuka, om demensvården och om hur de demenssjuka bör bemötas. Det är ju fantastiskt att en rikstäckande organisation väljer att hålla den konferensen i Borgholm, så litet som Borgholms kommun brytt sig om erbjuden möjlighet att ta tillvara den kompetens som finns inom området.

Att ha hela det svenska Demensförbundets ordförande Stina-Clara Hjulström bosatt i just vår kommun (och därtill med lång yrkesmässig erfarenhet från vårdsektorn på norra Öland) är en tillgång som vårdansvariga inom Borgholms kommun bättre borde ta tillvara på. Borgholms kommun borde vara stolt över att den verksamhet vid Klockargården i Löt som på sin tid initierades av Stina-Clara har blivit ett positivt laddat riksomfattande begrepp.

Som gängse har Klockargårdskonferensen även i år ett gediget program . En av programpunkterna igår hette "EN BRA DEMENSVÅRD – MAT OCH NÄRING". Den handlade om huruvida man kan förebygga viktnedgång vid demens- sjukdom? En läkare och dietist talade om måltidens betydelse i den goda demensvården samt om aktuell forskning om kost och demens. Man får hoppas att ansvariga för kommunens äldrekost var där och lärde sig ett och annat.

Våra kommunalt ansvariga som inte tillräckligt tycks ta de demensdrabbades situation på allvar kanske kan tänka på att en dag kan det vara deras egen tur att drabbas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar