Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

fredag 27 augusti 2010

Om Ölandspartiet skulle få styra i fyra år


Häromdagen fick jag några frågor från Maria Alåsen på Östran att besvara. Samma frågor hade ställts till samtliga "förstanamn" på partiernas kommunvalsedlar.

Det var lite kul frågor, inte minst den första frågan om hur jag trodde att det skulle se ut om fyra år om vårt parti skulle få egen majoritet efter valet. Nu är jag ju så realistisk att jag inser att det får vi inte. Det får inget parti i vår kommun. Men att leka med tanken var ju lite spännande. Mitt svar blev dock så långt att Maria bad mig korta det det till hälften. Det gjorde jag men tycker ändå jag fick till det ganska bra om hur det skulle se ut år 2014 om Ölandspartiet då ensamma hade fått styra och under fyra år. Men inte helt ensamma förstås, eftersom vi hela tiden rättat oss efter hur medborgarna ville ha det, för riktig demokrati tycker vi är ruskigt viktigt!

För dom som inte läste Östran den dagen som mitt svar var med, så vill jag gärna presentera frågorna och svaren här. Och jag bjussar på det oförkortade svaret på första frågan:


Fråga: Om ni, rent hypotetiskt, skulle sitta på makten i kommunen som enda parti efter valet 2010, hur skulle Borgholm se ut om fyra år då?


Året är 2014.
Dom första nya stora barnkullarna är på gång på norra Öland. Skolorna i Södvik och i Böda är öppnade efter behövlig renovering. Barnomsorg är ända sedan oktober 2010 ordnad i Byxelkrok. Flera nya serviceföretag med inriktning på de åretruntboende har under den gångna fyraårsperioden hunnit etablera sig på norra Öland och fler är på gång. Nu finns det också både bensinförsäljning och bankomat i Böda/Byxelkroksområdet. Åkerbohemmet och hemtjänsten har fått mer personal. Det har blivit fler arbetstillfällen på norra Öland.


Färjetrafiken till Gotland går bättre och bättre p g a förbättrade turlistor med möjlighet att göra dagsbesök i Visby.


På östra sidan har invånarna fått tillförlitliga garantier från Borgholms nya kommunledning att både skolan i Gärdslösa och skolan i Runsten ska få vara kvar, och planerna från föräldrarnas sida att ta över driften i egen regi har därför inte realiserats. Båda skolorna är på väg att byggas ut på grund av det ökande barnantalet. I Gärdslösa är en permanent tillbyggnad redan klar. Ett par nedlagda lanthandelsbutiker på östra sidan har öppnats med investeringsstöd och börjar nu kunna stå på egna ben.
Rälla samhälle har byggts ut österut. Eon har av miljöskäl tvingats lägga den farliga kraftledningen under jord. Rällaskogen är kvar precis som tidigare och ett populärt besöksmål för naturälskare. Ekerums golfanläggning har ändå kunnat expandera och lever och frodas som aldrig förr. Man har just öppnat en gångtunnel under väg 136 till de nya golfbyarna som byggts öster om vägen.


Nya billiga seniorbostäder har byggts runt om i kommunen – från Byxelkrok i norr till Runsten i Söder. Många äldre har under ett par vintrar kunnat njuta av några behagliga veckor på Kanarieöarna i kommunens regi, vilka varit mycket välgörande och visat sig leda till mindre vårdbehov och faktiskt minskat kommunens utgifter.


Maten till skoleleverna och de äldre tillagas numera från grunden på gammalt hederligt sätt på i huvudsak lokalproducerade råvaror. I skolornas tillagningskök medverkar högstadieelever.


Borgholm Energi kommer från och med i år bara syssla med det som de gjorde från början, leverera elektricitet. Tjänster som kommunen upphandlar som t ex färdtjänst sköts numera av företag i den egna kommunen sedan speciella villkor skrivits in. Samma blir det med sophämtningen när nuvarande avtal löper ut.


I Borgholm har det byggts billiga seniorbostäder och ungdomsbostäder centralt i stan. Planerna för kulturhus för alla åldrar börjar ta form, både i Löttorp och i Borgholm. Annars är Borgholm sig ganska likt – förutom att det nu äntligen finns en sammanhängande riktig strandpromenad till Köpingsvik som blivit mycket uppskattad.


En kommunal skattesänkning har faktiskt lett till ökade intäkter eftersom väldigt många ”deltidsboende” plötsligt valt att skattskriva sig i vår kommun.


Kommunen har sparat in på antalet chefer och framförallt ”mellanchefer”, och istället gjort stora satsningar på äldreomsorgen, vilket skapat ökad trygghet för vårdbehövande äldre samt många nya heltidsarbetstillfällen. Ännu fler arbetstillfällen har också tillkommit tack vare kommunens nya företagsvänliga profil.




Fråga: Vilken är den viktigaste frågan för ert parti inför kommunvalet? Varför?


Det handlar om att grundligt byta inriktning på kommunens satsningar. Att satsa på god service och nyetableringar i kommunens mindre orter och ytterområden är avsevärt mycket viktigare än stadshusbyggen, konstlade ”cityförsköningsprojekt” eller utveckling av Borgholms tätort med fler exploateringsområden.


Det lockar betydligt mer att bosätta sig på Öland om man kan bo i en levande landsbygd med lanthandel, skola, barnomsorg, möjlighet till bra seniorboende och all övrig service. Det är en unik möjlighet som vår landsbygdspräglade kommun har att få nya inflyttare och att få folk att vilja stanna kvar. Det ena ger det andra.




Fråga: Vilket är det största problemet i Borgholm kommun just nu?


Befolkningsutvecklingen. Får nuvarande utveckling fortsätta kommer huvuddelen av kommunen inom tio, femton år ha förvandlats till ett åldringsreservat som bit för bit tas över av fritidsboende allteftersom de äldre faller ifrån. Det är därför det är så viktigt att vi tar helt nya grepp som vrider befolkningsutvecklingen rätt.




Fråga: Vad behöver mest akut åtgärdas?


Att få en ny kommunledning som verkligen kan ta ett vuxet ansvar för vår kommun. Kanske ett slags ”samlingsregering” med kloka personer från olika läger som vågar se lite längre än vad näsan räcker.




Fråga: Vad är den största skillnaden mellan er och de andra partierna?


Synen på demokratin. För oss är respekten för kommunmedborgarna och deras vilja grundläggande. Dessutom försöker vi se lite längre än till nästa val!


Ja, det här är som jag ser på saken. Jag kan tänka mig att en hel del av den här visionen kan förverkligas utan att Ölandspartiet behöver ha "makten" ensamma i kommunfullmäktige och kommunledning. Jag tror nog att vi tillsammans med kloka personer från andra partier kan förverkliga mycket av det här. Bara vi slipper bakåtsträvare i den kommande kommunledningen.

Men ett starkt Ölandsparti behövs nog som drivande motor i det hela.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar