Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

onsdag 18 augusti 2010

En saboterad skejjtbårdramp


Skejjtbårdintresserade ungdomar i Borgholm med omnejd har tidigare haft en skateboardramp (så ska det väl egentligen stavas, för det svengelska) i närheten av stadens skolor. Ungdomarna har själva hjälpt till att bygga rampen, så man kan gott kalla den för deras.

Då grannar klagade på att det lät för mycket när ungdomarna åkte på rampen med sina rullbrädor, så flyttades den bort till de gamla lokstallarna där ingen kunde bli störd. Så skulle plötsligt Borgholm Energi riva lokstallarna för att ge plats för den tilltänkta nya vårdcentralen, och området skulle bli en rivningsarbetsplats, där det ansågs farligt för ungdomar att vistas. Helt sonika - och utan att fråga ungdomarna - fraktade Borgholm Energi bort rampen och ställde den på en inhägnat område i Köpingstall, Där fick stå ute denna långa och snörika vinter utan tillsyn och utan någon som skyfflade av snön.

Dom skejjtande ungdomarna fick aldrig riktigt klart för sig vad som hade hänt. Rampen var borta och ett rykte sa att den hamnat ute i Kalleguta, en plats där den skulle huggits upp och hamnat bland brännbart avfall.

Jag fick nys om saken från förtvivlade ungdomar och tog reda på var den hade hamnat och krävde att den omedelbart skulle hämtas tillbaka till den nu avrivna tomten där lokstallarna hade stått. Jag nade ingen aning om att den under vintern blivit totalförstörd av all snö och is. Kravet upprepades vid undomsdagen på Slottsskolan i maj, där nu flertalet ungdomar instämde. Det dröjde inte länge förrän rampen stod på plats igen.

Dom ansvariga vid Borgholm Energi som olovligen har fraktat iväg rampen och låst in den bakom inhägnad utomhus där den fått förfaras, borde själva få bekosta en ny och användbar ramp till våra ungdomar!

4 kommentarer:

  1. Hej Lubbe!!! Här snackar du om rampen (bra).Jag tycker också du ska ta tag i Tre Toppar.Vad är det som gäller där? Behöver man inte ha öppet?Ska inte ägarna se till att toaletterna är öppna för badgäster? En igenvuxen golfbana (ligger inte den på kommunens mark? Ska det behöva se så JÄVLIGT ut både där och runt Tre Toppar.Det är ju ändå Borgholms badplats.Eller vill dom att alla ska dra till Köpingsvik? NISSE HULT

    SvaraRadera
  2. Hej Nisse Hult!

    Jag håller fullkomligt med Dig om Tre Toppar. En anskrämlig kioskbyggnad som dominerar hela området vid Sjöstugevikens badplats. Och eländigt vanvårdat runt omkring.

    Det lär ligga en mygelhistoria bakom, där kommunens dåvarande byggnadschef var inblandad, som gjorde att detta malpacerade schabrak alls fick byggas där.

    Tre toppar borde enligt min mening rivas eller flyttas bort, ju förr dess bärre, och marken återställas och snyggas upp. Där finna ju ändå den stilfulla Sjöstugan att tillgå för den som vill ha kaffe och tilltugg eller glass, och dessutom är där inrymd en riktig restaurang. D v s där finns allt som behövs och även toalett.

    Det är ju helt fel att en kulturbyggnad som Sjöstugan med anknytning både till målaren Axel Kargel och poeten Nils Ferlin (och som ursprungligen skall ha legat i Isgärde och varit det gamla gästgiveriet där) ska behöva ligga i skuggan av det fula och dominerande Tre Toppar.

    Där har Du min mening om saken. Jag tror att fler än Du kan hålla med!

    SvaraRadera
  3. Detta var det bästa som jag har läst på länge.Man hoppas ju att det finns någon som kan ta tag i detta.Det kan ju bli en fin lekplats för barnen eller ska den bara vara borta vid Dovreviken.Nu står det lite halvtrasiga grejor där,passar kanske in på Tre Toppar.Det bara snackas om det fina strövområdet som ska bli därute,men ska folk mötas av denna tragiska syn när dom börjar vandringen.Mycket dåligt Borgholm. Sigge Stark

    SvaraRadera
  4. Hej Sigge!

    På tal om "det fina strövområdet" vid Sjöstugan, så är gångstigen från Sjöstugan runt udden till det som tidigare var borgholmsbornas fina och mysigt avskilda badplats Dovreviken det enda som finns idag av den promenadväg längs stranden mellan Borgholm och Köpingsvik som kommunfullmäktige på mitt förslag beslutade om för tre och ett halvt år sedan men som ännu inte har verkställts utan istället kommit att bli motarbetat av Lisbeth Lennartsson genom att hon försöker låtsas att strandpromenaden redan finns. Just den strövstigen finns det ingen anledning att göra något åt utan egentligen är det bra ute på Sjöstugeudden som det är. Även på den sida som vettter mot Dovreviken. Dock var det onödigt att röja av vegetationen lite längre in på udden för att skapa nya fritidshustomter. Det är min åsikt.

    Däremot behöver strandpromenaden fullföljas på alla andra delar. Man måste kunna gå längs stranden inne på Kapelluddens område och inte hindras av stängsel och en låst grind för att komma vidare till stranden vid Mejeriviken. man måste kunna komma vidare över det breda vattenfyllda diket som rinner ut i Mejeriviken så att man kan följa stranden till Sjöstugans badplats och ganska nära stranden kunna komma vidare till själva Sjöstugan.

    Dessutom måste man från själva Dovreviken kunna följa stranden på en riktig gångväg nedanför de de mestadels tomma rikemansvillorna och vidare längs stranden utmed Blå Rörsviken, där den naturligtvis inte ska få hindras av en privat camping (som måste få tåla intrånget av en promenadstig längs stranden).

    Sedan får den fortsätta längs stranden nedanför de nya spekulativa Björkviksbebyggelsen och vidare mot den gamla Ålfiskehamnen, där man sedan kunna följa en stig längs stranden hela vägen till Sinus i Köpingsvik. Den stigen saknas också till största del, bortsett från kanske hundra meter.

    SvaraRadera