Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

måndag 30 augusti 2010

Ölandspartiets svar på "Framtid Borgholms" frågor. Vi tycker att nu har "Framtid Borgholm" gjort sitt!


Ölandspartiet har fått ett paket med frågor från "Framtid Borgholm" (d v s Peter Adolfsson) inför deras lobbyjippo på Strand på onsdag kväll (samma kväll som Ölandspartiet efter överenskommelse med centerpartiets ledande kommunpolitiker har hyrt IOGT-lokalen i Gärdslösa för debatt).

Här är frågorna (i brunt) från Framtid Borgholm och Ölandspartiets svar (i grönt):

1
Vilka planer har Ert parti för centrumutvecklingen i Borgholms stad?


Ölandspartiet är inte villigt att lägga mer pengar på ”Framtid Borgholm”. Sexhundra tusen kronor kan användas betydligt bättre.


Vilken strategi skall antas för stadens utveckling och vilken struktur skall staden ha? T ex Ombyggnaden av Torget eller hamnområdet i Borgholm?

Ölandspartiet anser att man ska vara rädd om medborgarnas pengar och att kommunen ska investera i det som bäst behövs, och dit hör absolut inte ombyggnad av torget i Borgholm.

Beträffande hamnområdet kan finnas delade meningar och varför inte låta Borgholmsborna ha en omröstning med olika alternativ? Det byggande som är angelägnast i Borgholm handlar om billiga hyreslägenheter för ungdomar och andra som inte har så mycket pengar samt seniorbostäder med överkomlig hyra för kommunens egna sextioplussare och äldre. Dessa bostäder bör ligga centralt i staden, och dit kan också hamnområdet räknas, men även den trista Solkattentomten har Ölandspartiet ögonen på i detta sammanhang. Trevliga men inte för dyra bostäder för seniorer och ungdomar där istället för nuvarande fula butikslada skulle vara ett plus. Ölandspartiet ser inget behov av ytterligare ett hotellbygge vid hamnen, det räcker med Strand.

Ölandspartiet har däremot en idé om ett nytt kulturhus för alla åldrar vid Inre hamnen (där även biblioteket kunde vara inrymt), men först måste vi få ordning på kommunens ekonomi.



2
Det är uppskattat att ca 300 bostäder behövs i Borgholm!

Den ”uppskattningen” är nog ganska gripen ur luften, eftersom de flesta lediga tomter och många lediga hus i Borgholmstrakten köps upp för fritidsboendeändamål. Det är inte bostäder som saknas i Borgholmstrakten, det är åretruntjobb!


Vad är Er lösning för att snabbare komma igång med bostadsbyggande och få flera invånare i Borgholm?

Ölandspartiet vill satsa på inflyttning på norra Öland och i andra delar av kommunen, och nya bostadsområden i Borgholmstrakten får anstå tills den negativa befolkningsutvecklingen i kommunen och framför allt på norra Öland har vänt.

Det som har hänt vid Dovreviken, senaste etappen av Björkviken och byggnationen på ängen bakom Köpings prästgård är för övrigt något som avskräcker. Mer markområden ska inte släppas till privata exploatörer.


3

Hur behåller vi och utvecklar varumärket Borgholm som en av Sveriges mest populära turistorter och destinationer?

Genom att låta staden präglas av god smak och kultur och genom att slå vakt om småstadsprägeln.

Få bort krimskramset från stadens torg och affärsgator, något som Framtid Borgholm har misslyckats med. En uppblåst hoppborg framför kyrkan och sommarens oväsen från ett teleföretagsjippo lockar nog inte turister tillbaka till Borgholm. Inte heller lukten av parkerade sopbilar.



Vad är partiets planer för en utveckling av och investering i turismen i Borgholm och på Norra Öland?

Vad Ölandspartiet vill är att kommunen ska investera i är framför allt en god kommunal service året runt i HELA kommunen, inte minst på det eftersatta norra Öland. Inklusive goda kommunikationer. Samt stödåtgärder för att det ska finnas lanthandel i hela kommunen.

Turismen klarar sig bäst utan kommunens inblandning. Det räcker med det som kommunens skattebetalare redan förlorat genom ÖTAB och det är stor risk att det blir ännu mer på grund av politikers inkompetens.



4
Hur vill Ni stärka näringslivsarbetet i kommunen f
ör att få flera investerare till Borgholms kommun?

Genom att bli en företagsvänlig kommun, där nyetableringar får uppmuntran istället för att motarbetas av regelverk och krångel.

Detta istället för att tillsammans med Mörbylånga behålla ett kostsamt och icke fungerande näringslivskontor, som verkar vara mer intresserat av att vara ute och resa i världen än att ta väl hand om de företag som faktiskt finns i kommunen.



Hur får vi våra befintliga företag att investera mera i sina verksamheter?

Genom att inte bemöta dem på sådant sätt att de väljer att flytta verksamheten till Färjestaden.


5
Vad anser Ni vara viktigast för Borgholms framtid att arbeta med under den närmaste mandatperioden?

Av ovan sagda framgår att Ölandspartiet anser att ”Framtid Borgholm” nu har gjort sitt!

Vad Ölandspartiet anser vara viktigast för hela Borgholms kommuns framtid presenteras denna kväll i IOGT-lokalen i Gärdslösa. Det går i efterhand att läsa på www.öland.just.nu där man också kan ta del av vårt valmanifest.


Som ni läsare säkert förstår så prioriterar vi som kandiderar i kommunvalet för Ölandspartiet naturligtvis dom stora framtidsfrågorna som berör hela Borgholms kommun (och som vi ska samtala om i Gärdslösa på onsdag kväll) framför en debatt kring Peter Adolfssons frågor och ingen av oss kommer därför att vara med på den senare påkomna debatten på Strand.

Vi har emellertid anlitat Eric Widner (som bor i Köpingsvik och har haft mindre trevliga erfarenheter av kommunens agerande i markaffärer) att sitta som vårt ombud i panelen på Strand och framföra våra svar. Naturligtvis kommer Eric ha full frihet att i övrigt
delta i debatten med egna synpunkter.

Själva ser vi fram mot en givande kväll i Gärdslösa!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar