Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

söndag 13 mars 2016

.


Opinionsledaren:

  





Vattenfrågan - STATENS ansvar att lösa - och det NU!

                      
Vattenfrågan här på Öland har på senaste tiden stötts och blötts*.
Och det är verkligen på tiden, ty den har länge varit sopad under mattan. Politikerna har väl tyckt att den har varit för svår att ta tag i på allvar och att sådant inte skulle dra några röster. Och öländska kommunpolitiker har varit för fega för att ställa Staten mot väggen. Det man inte mäktat med själva har man istället struntat i och - just så - sopat under mattan.
   
Och nu sitter vi där. I Mörbylånga är krisen akut. Media sprider bilder på tankbilar med vatten som far i skytteltrafik över Ölandsbron och många fastlänningar kanske avbokar sin Ölandssemester. Borgholm pumpar färskvatten till Mörbylånga och här kommer frågan: Vad betalar Mörbylånga kommun för det? Vanlig vattentaxa får vi hoppas.
  
Det skrivs att landshövding och öländska kommunalråd nu kucklat sig samman och tagit tag i saken och att det nu till sommaren ska läggas en undervattenledning mellan Revsudden och Stora Rör** och leda hit färskvatten från fastlandet. Men väldigt lite konkret information om detta. Inte ens i Borgholms kommunstyrelse har vi blivit särskilt informerade. Vem ska betala? Tror inte att besöksnäringen är särskilt villig till sådant, den vill ju helst inte ens behöva betala för sin egen marknadsföring utan lastar över sådant på kommunerna. 
    
Borgholms kommun har alltför många gånger blivit sittande med Svarte Petter i olika sammanhang och nu gäller det att det inte blir likadant den här gången! Kommunen har sannerligen andra utgifter så att det räcker!

Svenska staten får faktiskt ta på sig det fulla ansvaret för vattentillgången på Öland. Man har byggt en bro som orsakat en massturism som åderlåter ön på vatten sommartid. Då får staten också se till att det tillförs det vatten som behövs så att inte ölänningarna blir utan. 
    
Har "landshövdingegruppen" missat det avtal där dåvarande Vägverket förband sig att leda vatten under Ölandsbron?
  
Lite mer information om vi får be, så att inte vi ölänningar åker på att betala för turisternas vatten!

*)    Fotnot 1: "Blötts" om vi nu får vara lite roliga i det torra allvaret 
**) Fotnot 2:  Radiomannen Sven Ekberg lär ha bidraget med lite "torr" humor - typ göteborgsvarianten - beträffande lämpligheten av platsvalet: "Stora rör". 
Källa till sistnämnda: Peter Boströms krönika i Ölandsbladet igår.
                                                                                                                             

Vill du läsa fler av mina ledarartiklar, klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar