Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

torsdag 31 mars 2016

Johan Persson och hans landsbygdskommitté borde kunna utlokalisera något statligt verk till Borgholms kommun

Från kalmartidningen Barometerns nätupplaga hämtar jag den här färska artikeln (som publicerades där för tre timmar sedan):

Landsbygdskommittén: Persson vill se utflyttning av statliga jobb 
Utlokalisering av statliga jobb, bra mobiltäckning och bredband, möjlighet till högre utbildning utanför storstäderna och ökad politisk styrning. 
KALMAR/STOCKHOLM 
Johan Persson lämnar över delbetänkandet till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.
Johan Persson lämnar över delbetänkandet till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht
FOTO:  
Det är fyra förslag som ska bryta den snabba urbaniseringen och göra hela Sverige levande. 
Bakom förslagen står landsbygdskommittén, som under ledning av Kalmars kommunalråd Johan Persson (S) levererade sitt första delbetänkande på torsdagen. Mottagare är landsbygdsminister Sven-Erik Bucht. 
Kommittén menar att Sverige alltför länge har saknat ett helhetsperspektiv på landsbygdernas möjligheter och utmaningar. 
"Det har varit dåligt för landsbygderna men också för vårt land", skriver de eniga kommittéledamöterna på torsdagens DN Debatt. 
"Vi enar därför att det är hög tid för en ny sammanhållen politik som bättre tar tillvara på och realiserar landsbygdernas många möjligheter till utveckling och tillväxt", skriver man och listar fyra förslag: 
1) En sammanhållen landsbygdspolitik där regeringen styr mycket tydligare. 
2) Hela befolkningen ska ha tillgång till digital infrastruktur senast 2015. 
3) Möjligheter till högre utbildning utan att behöva flytta till storstan. 
4) Säkerställa att statliga jobb stannar kvar på landsbygden samtidigt som en utlokalisering av myndigheter inleds. 
Kommittén framhåller Danmark som en bra förebild. Där har man tagit beslut om att flytta 3 900 statliga jobb från Köpenhamnsregionen ut i landet. 
Ledamöter från alla politiska partier står bakom förslaget, vilket enligt Johan Persson gör att förslagen lättare kan bli verklighet 
BIRGITTA HULTMANbirgitta.hultman@barometern.se0480-592 82
Låter nog för bra för att vara sant - punkten 2 - att "hela befolkningen ska ha tillgång till digital infrastruktur senast 2015". D v s senast för tre månader sedan!!! Kollar man vad som verkligen står i torsdagens DN Debatt-artikel så stod det "senast 2025", vilket är en jäkla skillnad. En seriös tidning bör nog vara lite mer noggrann när man citerar. På ett annat ställe står det i ett citat i Barometern-artikeln "Vi enar" medan det i den ursprungliga DN-Debattartikeln stod "Vi menar". 
Men hur som helst är det bra att Johan Persson och hans landsbygdskommitté nu lyfter fram dessa frågor och när dom skriver om landsbygden så borde dom kunna exemplifiera med att utlokalisera något statligt verk till Borgholms kommun! 
Kommentarer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar