Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

fredag 25 mars 2016

Långfredag och Marie Bebådelsedag: Barnboksmässa med Knorrvar och vernissage på Strand med öländska konstnärer.

Idag är det Långfredag och en gråtung morgon här i Borgholm. Men det är samtidigt Jungfru Marie Bebådelsedag och det betyder våfflor till frukost. Härliga goda frasiga LCHF-våfflor med vispgrädde och hallon. Våffeljärnet står redan insmort och berett på köksbänken. Att långfredag och Marie bebådelsedag (även kallad Vårfrudagen) inträffar samtidigt är väl ungefär lika vanligt som en total solförmörkelse, men det ger ju lite extra plus åt den här dagen. 
Förr i tiden var långfredagen vigd åt stillhet och betraktelse ocyh korsfästelsen på Golgata vilade tung över den, även 1900 år efteråt. Nu i vår mera dagsaktuella tid har det öländska påskfirandet redan börjat med diverse aktiviteter i både norr och söder. påskbjörk och rekordstor påsktupp på stadens torg och är det något som lägger sordin på folkfesten är det väl snarare händelserna i Bryssel än de på Golgata. 
För egen del blir det premiär i offentlighetens ljus som barnboksillustratör på barnboksmässan på IOGT i Borgholm. Ett resultat av ett roligt och givande samarbete sedan i höstas med Albökebonden Olof Alvarmo som gör debut som barnboksförfattare med "Knorrvar - en berättelse om en liten pojke och hans fyrbente kompis". Olofs berättarförmåga gör boken läsbar även för vuxna barn och nu behöver ingen längre fundera så mycket på vad man ska ha i lager för barnbarn som ska fylla år, ni vet sådana där som redan har allt. Mässan öppnar idag klockan tio och då tänker jag förstås vara där.
Världspremiär för Knorrvar
Sedan blir det vernissage kl 12 på Strand hotell kl 12, där en konstutställning öppnar med öländska konstnärer och konstnärer med öländsk anknytning. Där ställer min gudsons flickvän* ut - så det vill jag heller inte missa! 
Invigningstalar gör Helen Hallgren Archer, öländska från Björnhovda som numera är intendent på Nationalmuseum i Stockholm.
*) Fotnot: En riktigt lovande ung konstnärinna som ni får gissa vem det kan vara!
Kommentarer 

2 kommentarer: