Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

tisdag 1 mars 2016

Våren här sedan mer än två veckor!

Idag har mars månad börjat, den månad som i den gamla almanackan bar det svenska namnet Vårmånad, ett namn som innebar att just i den månaden började våren. Precis som Sommarmånad (juni), Höstmånad (september) och Vintermånad (november) talade om att någon gång i dessa månader började sommaren, hösten respektive vintern. Har en känsla av att jag har skrivit om detta förr här i bloggen.
Men i år kom våren rekordtidigt. Den meteorologiska definitionen på vår är - enligt SMHI - att dygnsmedeltemperaturen ska ha varit över noll grader sju dygn i sträck och då ska man räkna vårens ankomst till det första av dessa dygn. Räknar man på det viset skulle våren ha anlänt anlänt hos oss i Borgholm redan den 24 januari - efter en rekordkort vinter (2/1 - 23/1). Men nu finns det ett krux - våren får aldrig enligt definitionen av vårt begrepp aldrig börja innan tidigast den 15 februari. Så i vart fall har vi haft vår nu sen sistnämnda datum. Trots kyligt på nätter och morgnar under senaste veckan kan vi lugnt säga att våren är här sedan mer än två veckor tillbaka. 
Vårtecknen har ju inte heller låtit vänta på sig. I lördags både såg och hörde jag lärkan ryttlande slå sina drillar över sjömarkerna på östra sidan. Att lärkan slår sin drill i skyn är ju ett säkert vårtecken som gott som något. När den kom ner och satte sig såg jag att det var något så ovanligt som en tofslärka!
Slår sin drill i skyn
Fick även se andra vårtecken denna helg - dels på ett gärde vid Egby och dels på Alböke alvar - där tofsviporna kommit i flockar. Och inne i Borgholm hade krokus börjat sticka upp i en del trädgårdar.
Uppstickande krokus
Blåsippor såg jag dock inga - trots visst letande - men dom ska visst redan ha börjat visa sig på enstaka ställen, som t ex i Glömminge (enligt Ölandsbladet).
Har också avnjutit årets första eftermiddagsfika på balkongen. 
Våren är här! 
Fotografier: Per Lublin februari 2016 
Kommentarer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar