Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

söndag 6 mars 2016

.


Opinionsledaren:

  





Kommunbyråkratin vill sno åt sig miljonerna!

                      
När byråkratin har fått fäste på allvar i en kommun, så blir det dyrt för invånarna. Då tvingas dom föda och göda ett hela tiden ökande antal förvaltningstjänstemän som "arbetar" (eller vad dom nu gör) under alldeles för höga löner i förhållande till vad dom uträttar. Och som sedan ska underhållas med frikostiga pensioner.
  
Det kan börja ganska oskyldigt. En administrativ enhet eller avdelning bildas för något behjärtansvärt ändamål, låt oss säga med två tjänstemän. Snart finner de båda att dom är överhopade med arbete - antingen dom är det eller inte - och behöver då avlastning med ytterligare en tjänst till avdelningen. Detta vågar ju inte politikerna protestera emot, och dom två tjänstemännen på avdelningen blir plötsligt tre. 

Och se då behöver dom plötsligt en chef för att leda deras arbete. Och därmed blir dom fyra.
   
Snart växer hela avdelningen som ett självspelande piano. Nya lokaler behövs givetvis för att rymma allihop och se, det duger inte med vad som helst, bara det bästa är gott nog och nu ser vi naturligtvis vilka kommunala investeringar som prioriteras. Förvaltningstjänstemännen har en tendens att styra och svaga politiker klarar inte av att sätta emot, så förvaltningsadministrationens behov och önskemål landar som prio nummer ett.
  
När kommunen plötsligt fått ett oväntat statsbidrag på 50 miljoner att spendera fritt, så låter Ilko några tjänstemän på räknenisseri-avdelningen  - som ingenting begriper om kommunens verkliga behov - sätta ihop en önskelista,  där förvaltningar och nya enheter prioriteras, inte sådant som kommer våra äldre och andra vanliga kommunmedborgare till godo. När tjänstemännen fått sina önskningar uppfyllda finns inget kvar för viktiga investeringar för framtiden

En majoritet av våra beslutsfattande politiker tycks inte ha insett att vi har kommit till den gräns där varje nyinrättad tjänst kommer att kräva ytterligare en tjänst måste inrättas. Att vi helt enkelt måste sätta stopp för denna galna utveckling och inte tillsätta fler administrativa tjänster. Vi behöver inte fler strateger, utvecklare och samordnare. Vi behöver fler händer inom vård och omsorg samt investeringar av varaktigt värde för kommunens medborgare!                                                                                                                             

Vill du läsa fler av mina ledarartiklar, klicka här!

1 kommentar:

  1. Mycket bra! Ta tillfället i akt att rensa på samhällsbyggnadsnämnden, nu när ett par går i pension. Ta även bort kommunchefsposten.

    SvaraRadera