Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

söndag 20 mars 2016

Nu kan du rösta!

Ett resultat av att ha för många tjänstemän och för lite vanligt sunt förnuft bland beslutsfattarna (d v s bristande allmänkompetens) är att allt blir väldigt dyrt. T ex när kommunens arkitekter för ett antal månader sedan fick fria händer att utforma ett förslag till försköning av norra delen av torget i Borgholm, d v s delen mot kyrkan. Det kom - för den minnesgode - att bli så här:
På högra sidan av skissen (närmast Östra Kyrkogatan ungefär vid Borgholm Kök & Bar väller en springflod upp ur en kvarnsten och rinner sedan tvärs över torget mot  Västra Kyrkogatan. Ungefär där dansbanan varit dom båda senaste somrarna står ett "Servicehus", d v s pumpstationen för hela härligheten. Notan skulle bli 2,4 miljoner kronor förutom driften. Den grå "bollen" överst på skissen är en stenläggning i gatan framför kyrkans ingång och ska inte räknas in.
Förslaget som var med i den offentliga kallelsen till kommunstyrelsens förra sammanträde hamnade i tidningarna och hann att väcka viss uppståndelse redan innan kommunstyrelsen träffades och det blev bakläxa. För dyrt ansåg majoriteten av ledamöterna. 
Men istället för att nu försöka lyssna till hur borgholmsborna egentligen ville ha det på sitt torg, så fick arkitekterna - som man tyckte hade gjort "ett bra arbete" - i uppdrag att rita på en ny billigare variant, där någon lyckades få med att man också skulle ha lekanordningar av något slag framför kyrkan. Resultatet blev det som jag redovisat i mitt inlägg Kommunarkitekternas senaste förslag: "Vattenspel" utan vatten men kalkstensblock som "ska locka barn till lek" framför kyrkan i fredags och som egentligen skulle hemlighållas fram till att beslutet var taget för att undvika ny uppståndelse i pressen. Och som arkitekterna nu skryter över på en helsida i gårdagens Ölandsbladet - efter att jag tvingat ut det i dagsljuset. Men vad säger borgholmsborna? 
Vad jag tror mig förstå så är det nog många som ändå skulle värdesätta något slags vattenspel, en lugn och fridfull oas nära kyrkan, där man kan sitta och koppla av. Det behöver ju inte vara en stor flod tvärsöver hela torgytan utan kan räcka med en liten springbrunn där vattnet går runt, ungefär som på stenen med det rinnande vattnet innanför entrén till den nya Hälsocentralen. Använder man sig på torget av kvarnstenarna som man redan har och en vanlig enkel liten trädgårdsdamm under, så kan ju kostnaden inte bli särskilt stor. 
Lekskulpturer och trädäck av thujaträ är väl egentligen inte speciellt nödvändigt utan handlar nog mest om att arkitekterna velat leka ut sin fantasi, vilket ganska tydligt framgår av deras egna lyriska beskrivningar. Flera borgholmsbor har för övrigt sagt att dom inte tycker att det passar med lek framför kyrkan, där folk bl a kommer ut från begravningar.
Egentligen borde man gå ut på torget och dela ut frågeformulär och samla in åsikter om hur stadens invånare vill ha sitt torg, men tiden räcker tyvärr inte till. För av någon outgrundlig anledning är det plötsligt så bråttom, bråttom, bråttom att allt ska vara klart till "tvåhundraårsdagen" den 28 augusti. Därför måste torget även under jubileumsåret - och nu under större delen av sommaren - bli en byggarbetsplats. Kunde vi inte ha fått slippa det? 
Vad tycker du? Nu kan du säga ditt genom att fylla i enkäten överst i vänsterspalten och rösta! Det går bara att rösta en gång (och inte som i Melodifestivalen hur många gånger som helst), men man kan ändra sin röst om man ångrar sig genom att rösta igen. Ingen kan i efterhand se vilka som röstat eller hur. Har du annat förslag eller har du ytterligare som du vill ha sagt, så kan du klicka här
På tisdag förmiddag kl 12 summeras röstresultatet och presenteras på kommunstyrelsemötet samma dag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar