Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

torsdag 17 mars 2016

Kommunarkitekternas senaste förslag: "Vattenspel" utan vatten men kalkstensblock som "ska locka barn till lek" framför kyrkan

Så här ser kommunarkitekternas senaste förslag ut. Vattenspel utan vatten - d v s ett par utkastade kvarnstenar, där det ursprungligen var tänkt att sippra vatten ur hålet men som inte är med i detta förslag. Samt något som ser ut som jättelika bitar i ett barnpussel men som är konstnärligt utformade kalkstensblock som "ska locka barn till lek".
Bänkar (eller vad det nu ska bli) och trädäck av thuja från Böda. Resterna av Thuja-reservatet vid Skäftekärr?
Skiss över norra delen av torget med kyrka överst och korvkiosken "Haket" betecknad med 11:41. Själva förslaget gäller den färgade ytan. 
Klicka/tryck på skissen för att förstora!

Förstoring där man ser kvarnstenarna (blåmarkerade) till vänster och lekskulpturerna (pepparkaksbruna)  till höger. Det grålila är väl trädäck av thuja och dom mörkgrå stickorna förmodligen någon sorts bänkar av thujastockar. Det gröna intill troligen buskplanteringar och de rosa bollarna kanske blomrabatter, Det blågröna nederst ska väl föreställa gräsmatta.
Om ni undrar vad det är för en stor mörka bollen på skissen (framför ingången till kyrkan), så är det något som redan finns men som man bara kan se uppifrån, nämligen ett mönster i stenläggningen. Ja tänk vad det har gått att hitta på utan att folk har märkt det. 
Här ett par ytterligare bilder som ingår i arkitekternas material (med min bildtext): 
Kvarnstenarna - tidigare på torget, nu utslängda vid kommunens förråd - som skulle ha blivit del av vattenspel

Bänkmaterial och trädäck (till höger) samt pusselbitsliknade lekskulpturer att känga och sitta på
*) Fotnot: Kvarnstenarna har suttit i den så kallade "barkkvarn" som stod i Kvarnmarken och som tillhörde ett garveri i staden och som senare hamnade i Strandtorp, där den under en tid kom att bli "våffelkvarn". Planerna på att vatten ska sippra ut genom hålen tycks ha runnit ut i sanden.
Läsarkommentarer

3 kommentarer: