Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

torsdag 17 mars 2016

Kommunmedborgarna har rätt att få veta....

I kallelse ut till nästa kommunstyrelsesammanträde - som blir på tisdag eftermiddag i nästa vecka - står som punkt 3 på ärendelistan: "Information; Återrapportering, Vattenspel samt grönområde Borgholms torg". Med hänvisning till att ett par anställda arkitekter då ska "redogöra för framtaget förslag". 
Igår kom så ett mejl från Stadshuset med följande:
Ändring:
Ärende 3 är beslutsärende. Ärendet återremitterades 2016-01-26 med max kostnad. Nu finns förslag i enlighet med KS* beslut. KS har beslutat vad (max 1,5 mkr och inkl konst som lockar barn till lek) och nu återkommer tjänstemännen med hur (förslag som ska godkännas)
Men ingen skiss på hur det nya förslaget såg ut fanns med, varken i handlingarna i kommunstyrelsekallelsen eller i mejlet om det skulle beslutas om saken nu på tisdag. Ringde då upp en av tjänstemännen i Stadshuset som lovade att skicka över förslaget per mejl. Men det kom inte, istället fick jag det här per mejl:  
Hej Per, jag har kollat av med ledningen och tyvärr kan vi inte lämna ifrån oss förhandsmaterial angående torget före KS-sammanträdet. Det är först på tisdag efter beslut som vi förslaget blir offentligt, det ställningstagandet har vi gjort även till pressen som är inbjudna till KS de också. Det finns delar i materialet till KS som inte riktigt färdiga, och det kan bli fel om vi släpper ifrån oss materialet innan dessa detaljer är klara. 
Med vänlig hälsning 
BORGHOLMS KOMMUN
Under står namn och titulatur, telefonnummer och fan och hans mormor**
Nu kan vi väl säga att jag blev aningen förb-d och skrev med vändade mejl: 
Det svaret accepterar inte jag. "Ledningen" kan hoppa upp och kyssa sig därbak. Jag vill veta vem eller vilka personer som du hänvisat till som "ledningen" när du skrev till mig nyss! 
Som ledamot i kommunstyrelsen kräver jag
1) att omgående få ta del av förslaget för att kunna inhämta min partigrupps synpunkter innan jag har att ta ställning i kommunstyrelsen.
Vidare kräver jag 
2) att förslaget med det allra snaraste offentliggörs för allmänheten så att även borgholmsborna får möjlighet att komma med synpunkter innan den slutliga utformningen av deras torg ska avgöras.
Jag kräver dessutom att jag - såvida något av dessa båda krav ej kan tillmötesgås - omgående får skriftligt beslut med besvärshänvisning! Detta med mail för att vinna tid.
Slutligen anser jag att om inte alla delar i materialet är klara vid det här laget så måste ärendet hos kommunstyrelsen dras tillbaka som "beslutsärende" vid sammanträdet på tisdag och kan först avgöras vid kommunstyrelsens nästkommande sammanträde.
Borgholm 2016-03-16 
Per Lublin
Nu blev det tydligen lite fart i Stadshuset. Det dröjde iinte länge så ringde det ett kommunalråd och lite senare kom ett nytt mejl från den nyss ej med namn nämnde tjänstemannen med ett något annorlunda innehåll: 
Tog en ny vända, nu verkar det vara bestämt att förslaget skickas ut till alla ledamöter i KS, kommer skickas ut av kommunledningskontoret. //**
Sedan dröjde det inte längre förrän förslaget kom per mejl med följande tillägg från en kommunsekreterare: 
Översänder skiss till ärende 3. OBSERVERA ATT ENLIGT TRYCKFRIHETSFÖRORDNINGEN ÄR FÖRSLAGET ÄNNU  INTE ÄR ALLMÄN HANDLING. 
Till vilket jag svarade: 
Enligt vilken paragraf i TF skulle detta inte vara allmän handling?
Undrar 
Per 
PS. Väldigt snabbt svar tack - annars blir det allmän handling i morgon förmiddag.
Och nu har jag själv kollat igenom i Tryckfrihetsförordningen och finner att det ligger i min lagfästa yttranderätt - och min skyldighet gentemot kommunmedborgarna - att låta dem få veta vad som är på G i kommunstyrelsen, inte minst har stadens medborgare rätt att få veta vad som är på väg att kunna hända med stadens torg och kunna göra sina röster hörda innan det är beslutat. 
Så med min grundlagsenliga rätt och min skyldighet som folkvald representant ska jag nu låta er alla få se det förslag som kommunledningen tydligen vill ska hemlighållas tills allt är beslutat och klart! 
*)    Fotnot 1: KS är kommunalfikonspräk för kommunstyrelsen
**)  Fotnot 2: Har här varit väldigt snäll och avstått från att lämna ut namn på den tjänsteman som inte vågat ge mig utlovad material i ett kommunstyrelseärende utan att först tillfråga "ledningen" och sedan inte vågat klargöra för mig vem eller vilka som avsetts med begrepper "ledningen" i detta fall. Såg dock att en kopia på mejlet att vederbörande "kollat av med ledningen" hade gått till t f "kommunchefen" Lars-Gunnar Fagerberg, varför jag kan ha mina aningar om vem som ville hindra att jag skulle få se arkitektförslaget före kommunstyrelsemötet. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar